TÜMÜLÜSLER HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Tümülüsler binlerce yıllık tarihi kültür miraslarıdır. her medeniyetin kendine özgü inanışları birinci derecede ağırlıklı ve yönlendirici olmak üzere toplumun genel inanış agırlıgını temsil eden yerlerdir. aynı medeniyet yaşamının devamında farklı kolları inanişlarındaki farklılıklara görede farklı zamanlarda farklı tümülüsler yapmışlardır. bunlar o medeniyetlerden günümüze kadar gelen zaman içinde farklı ve deyişik medeniyet yaşamları günümüzde bu olguyu anıt mezarlara taşımışlardır. Günümüzde anıt mezarlar toplumun farklı kesimlerindeki özellik temsil eden mezarlar ve benzerinden tekkeler türbeler gibi farklı yapıtlardan geçmiş tarihe dogru baktıgımızda faklı deyişmleri algılayıp tümülüsler hakkında yapım gerekçelerini daha iyi anlarız.

İnsan oglunun tarihin dününde bu gününde ve yarınında ortak bir özelligi vardır. İnsan oglunun inanışları farklıda olsada ortak özelligi İnandıgı şeye bir yandan sevgi duyması sevgi duydugu şeydende korkması inasanın her zamanda ortak özelligidir.

Ben kişisel olarak tümülüslerin tamamını mezar ve mezardaki kemik diye düşünmüyorum ve böyle algılamıyorum. Ancak tümülüslerin bulundugu yerde tek olmadıkları ve kesinlikle tek sayılar üzerine kurulduklarını özelliklede arazide üçgen şeklinde bir nevi( sacayagı köşeleri) yerleşenlerin aynı medeniyet ve devamı medeniyetler olduguna inanıyorum. Gerek ülkemizde gerekse bütün dünyada en saglam kalan yerler açılmamış yerler en önde tümülüsler gelir.Neden tümülüsler gelir.? tüm dönemlerde defineciler mezar mezar gezip ekonomik şartlarımız daha kısa yoldan daha iyi olsun düşüncesiyle kolay taşınsın hayalleri kurarak 2 kulplu bir küp içide çil çil altın hayalleriyle bir kazma bir kürek mezar mezar dolaşıp hayal dağlarında gezerlerken neden tümülüslere el atmamışlardır..? Bilgisizliktenmi.? cehalettenmi.? zorluktanmı.? yoksa bir başkalarının inancına saygıdanmı yoksa başkalarının inancına korkudanmı.?
Tümülüslerin öz temel yapısı yer seviyesinden yapılmış olmalarıdır. daha sonra yüzeyleri yükseltilerek yapılmışlardır. inançları geregi o kadar önemli sayılan bu yerlerin yapımı için ayrı bir önem ve emek verilmiştir. O kadar saglamişçilik o kadar emek verilmişki binlerce yıllık sap saglam durmaları için deprem toprak kayması dogal afetler benzeri her şey hesaplanarak yapılmıştır.temelde tümülüs olmasına ragmen üstlerde deyişik zamanlarda deyişik medeniyetlerde aynı yeri çeşitli zamanlarda farklı amaçlarla kullanmışlardır. bu nedenle her zaman farklı bulgularla karşılaşmak mümkündür. günümüzde eski bir tümülüs yüksek tepe diye günümüzde o tepeyi su deposu olarak kullanan yerleşim birimleride mevcuttur. hiç bir tümülüsün yüksekligi şu metre aşınmışlıgı bu metre saçmalıklarına inanmak dogru deyildir. deyişimler dogal afetler depremler toprak kaymaları benzeri bir çok faktörlere binlerce yıl gögüs germiş bir tümülüsün yüksekligini ve yıpranmışlıgını ölçenler önce kendi zekalarını ölçmeleri gerekir. defineciye kül savuran tümülüs bilgisi paylaşanlara sorun kaç tümülüs açmışlar hangi bilimsel kazılara katılmışlar kariyerlerinde kazma kürek mezar kazıp kemikden başka ne bulmuşlar.?

Tümülüslerin bulundugu yerler 1.ci derecede sit alanlarıdır buralara define arama izini kesinlikle verilmez buralar birinci derecede tabiat ve kültür varlıgı( tarihi eser) inanç agırlıklı temsili yerler olarak geçerler.Kurtarma kazıları dışında tümülüslerde resmi kazı çalışması yapılamaz bu gibi yerlerde kazı çalışmalarıda kesinlikle bulunan ülke bir başka ülkeden temsilci bulundurmak zorunlulugundadır bununda tek nedeni inanışların temsili ve agırlık yerleri olmasıdır.. bu yerlerde yapılan kazılar her türlü araştırmayada açıktır.
Burada 2863 sayılı yasaya aykırı yapılan kazılardan yasaya aykırı çalışma tek olsada 2 ayrı suçtan yargılama yapılır 1- define aramak. 2- tabiat ve kültür varlıgı( tarihi eser) her ikisindende yargılama yapılır. özellikle suçun oluşumu ve bilir kişinin verecegi bilirkişi raporu dogrultusunda yasal müeyide uygulanır.

Tümülüsler konusunda hüyükmü. ? tümülüsmü.? ören yerimi.? mezarmı.? anıtmezarmı.? tapınakyerimi benzeri özellikle definecilik adı altında açılıp definecilerle bilgi paylaşacagını iddia edip kül savuran o kadar saçma sapan iddialar atan varki inanın insan okudukca gülüyor. tümülüsün oldu yerde tugla kırıgı olmazmış. tümülüsün oldu yerde yerleşim olmazmış tümülüsün içinde boş odası olurmuş mezar ve kemik olurmuş tuzak olurmuş yıgması olurmuş o kadar kül savuranlar varki freni patlamış taka arabalar gibi sallayıp tangur tungur gidiyorlar.
Tümülüslerin özelligi belli yapısı amacı neden niçin nasıl yapıldıgı belli bunuda en iyi bilen resmi araştırmacılardır onlar bile tamamını bilip çözmesi münkün deyilken tüm bu gerçekler ortadayken. kendi kendini define uzmanı bilirkişisi ilan edip bir kaç sivri tepenin yanında kendi fotografını çektirerek definecilik adına kül savurmaları kadar saçmalık varmıdır. Kelin ilacı olsa öncelikle kendi başına çalmazmı..??????????????????

Tümülüsler konusunda en dogru bilgiyi bu konuda kültür bakanlıgına baglı işin ehli uzmanı araştırmacısı olan kendini gerçekten kanıtlamış uzmanlardan bilgi edinmek bir defineci için en doğru olanıdır.Bunun dışında her gördügü sivri tepenin yanıda fotograf çektirerek işte timülüs demek aklı selim işi olamaz.. tepeden tabana doğru sivri tepeleri güneyden kuzeyden dogudan batıdan çizerek bilgi paylaşımı adı altında yaz boz oynamak definecilik adına kül savurmaktan öte ne olabilirki. Biz defineciler ömrümüz boyunca hangi kazılara eşlik ettik hangi tümülüslerin yapım şekillerini katlar olarak yerinde açıp inceledik. hangi işin uzmanında yerinde tatbiki bilgiler edindik. ??????? saygılar

0 Response to "TÜMÜLÜSLER HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER"

Yorum Gönder

Powered by Blogger